Gå til indhold

Dolby Atmos – fed surroundlyd
til film og gaming på dit TV

Film og gaming med Dolby Atmos surroundlyd er en fantastisk oplevelse. Og du kan komme med på vognen, selvom du kun har et TV i stuen. I dag behøver du nemlig ikke et stort anlæg med masser af højtalere for at få lyd i tre dimensioner.

Dolby Atmos – få store lydoplevelser med dit TV

Du har sikkert oplevet Dolby Atmos i biografen, når fly og rumskibe har fløjet lige hen over dig, og du helt automatisk har dukket hovedet for ikke at få det kappet af i utide. Dolby Atmos blev oprindelig udviklet til verdens bedste biografer, og derfor er det faktisk lidt vildt, at du i dag kan opleve det hjemme i din egen stue sammen med dit TV.

Det revolutionerende ved Dolby Atmos er, at man har tilføjet højtalere i loftet som en helt ny dimension i lyden. Det giver et fantastisk livagtigt 3D-lydbillede, som næsten kan få dig til at lette i sofaen, som det for eksempel blev brugt i storfilmen ”Gravity”.

Hvis du er den lykkelige ejer af en nyere spilkonsol som PlayStation 5 eller Xbox Series X, skylder du dig selv at opleve dine spil med Dolby Atmos. Det suger dig ind midt i handlingen, og det giver en helt anden og meget federe oplevelse, uanset om du er til fantasy, Formel 1 eller skydespil. Her er der dømt baghjul til selv de bedste gaming headsets.

Masser af film og spil at vælge imellem

Mange konsolspil og en lang række nyere filmproduktioner – for eksempel på Blu-ray eller på video streamingtjenester (Netflix, Apple TV, Disney m.fl.) – har allerede Dolby Atmos lydspor, og der kommer nye til hver eneste dag. Så der er tonsvis af godt materiale derude, og med et smart TV i stuen er du helt klar til fede lydoplevelser med Dolby Atmos surround.

Ægte Dolby Atmos surround – fantastisk biograflyd i din egen stue

Selvom der i de seneste år er kommet smarte TV-soundbarer på markedet med Dolby Atmos (læs mere om dem længere nede), så er der stadig intet, der slår den ægte vare. I en rigtig Dolby Atmos hjemmebiograf har du højtalere foran dig, bagved og i loftet. Det giver dig en helt fantastisk og medrivende lydoplevelse både til film, TV og gaming, og sådan et anlæg kan også spille musik i strålende kvalitet. En fed koncert i fuld surround er en oplevelse, som kan få gåsehuden til at rejse sig igen og igen.

Hvis din receiver har Dolby Atmos, kan du frit vælge, om du vil have en traditionel surround-hjemmebiograf  inklusive to sidehøjtalere (7.1), eller om du vil bytte sidehøjtalerne for lofthøjtalere og få den ægte Atmos-oplevelse (5.1.2). Grænsen for en fuldt udbygget Atmos-opsætning til hjemmebrug vil normalt være 7.2.4 kanaler (2 fronthøjtalere + centerhøjtaler + 2 sidehøjtalere + 2 baghøjtalere + 2 subwoofere + 4 lofthøjtalere). Det kræver en tung receiver til at trække så mange kanaler, men mindre kan sagtens gøre det. Atmos behøver ikke at være dyrere eller mere kompliceret end normal hjemmebio.

De fleste nyere receivere har fine indbyggede hjælpeguider, som trin for trin får din opsætning til at spille perfekt. Så selvom surround er bedre og mere avanceret end nogensinde, er det også nemmere end nogensinde. Det er da herligt!

Hvad med højtalerne i loftet?

Den store hurdle med Dolby Atmos er montering af lofthøjtalerne, for eksempel hvis du har betonloft eller bor i lejlighed. Har du et nedsænket loft, er det nemmere, men ellers findes der specielle højtalere, som er designet til at stå oven på dine fronthøjtalere og spille lyden fra Atmos-kanalerne. Det fungerer faktisk rigtig godt, og det er en rigtig problemknuser, som tit kan løse problemet.

NAD T778 Hjemmebio-receiver
Hjemmebio-receiver
24.999,- / stk

TV og soundbar – Dolby Atmos på den nemme måde

En ægte surround hjemmebiograf er stadig nummer et, hvis du vil have den helt autentiske filmoplevelse. Men i dag kan du faktisk komme et godt stykke af vejen med et godt TV plus en soundbar med Atmos-understøttelse.

TV-soundbarer med Dolby Atmos kan ”forstå” Atmos lydsignalet og fordele lyden til de indbyggede højtalere i soundbaren. En lille del af lyden bliver manipuleret digitalt og reflekteret fra loft og vægge, og det er denne lyd, der giver dig 3D-fornemmelsen. Det er enormt kompliceret rent teknisk, men det kan du heldigvis glemme alt om. Det har mændene i de hvide kitler klaret for dig.

En god Atmos-soundbar kan få lyden til at føles, som om den kommer fra alle retninger – inklusive ovenfra – selvom der kun sidder en enkelt højtaler lige under dit TV. Det er ganske imponerende, og det gør filmkigning og gaming på dit TV meget sjovere. Du skal ikke tænke på anlæg og højtalere, og du kan styre det hele fra din TV-fjernbetjening lige så nemt, som hvis det var TV’et alene. Hvis du elsker film, gaming og surroundlyd, men ikke kan installere et separat anlæg med kabler og højtalere i stuen, har du en oplagt løsning her.

Selvom du kan få flot lyd fra en Atmos soundbar, skal du dog også være klar over, at løsningen trods alt har sine begrænsninger. Du får ikke den samme kropslige og præcise 3D-lydoplevelse som med et ægte Atmos-anlæg, og hvis musikken fylder meget i dit liv, er det værd at overveje et godt stereoanlæg eller et par aktive højtalere i stedet for. Så får du en meget mere naturlig og tilfredsstillende musikgengivelse, og du kan få stadig få strålende TV-lyd med supernem betjening.

Auro 3D og DTS:X – andre veje til fantastisk surround

Til slut skal det lige nævnes, at Dolby Atmos ikke er det eneste surroundformat med højdevirkning. I nogle avancerede surroundprodukter kan du også finde de konkurrerende systemer Auro-3D og DTS:X, som minder meget om Dolby Atmos.

Hvis det skal være helt vildt, kan et DTS:X Pro system styre helt op til 32 kanaler i et IMAX Enhanced system, som matcher lyden i de bedste biografteatre. De tungeste af Denons surround-receivere er klar til at håndtere alle disse lydsystemer, så her er det næsten kun fantasien (og din pengepung), som sætter grænsen.

Denon AVC-X6700H Hjemmebio-receiver
Hjemmebio-receiver
22.499,- / stk

Spørg os om surround

Som du kan se, er der masser af muligheder for at få en fantastisk 3D surround-oplevelse, uanset om du går efter en ægte Dolby Atmos hjemmebiograf eller en af de andre måder. Vi har også et godt udvalg af højkvalitets video projektorer, hvis du vil gå all-in og opbygge en fuldblods dedikeret hjemmebiograf. Du er altid velkommen til at komme ind i HiFi Klubben og fortælle os om dine drømme og ønsker. Så skal vi nok finde den helt rigtige løsning til dit behov og dit budget.