Gå til indhold
I HiFi Klubben oplever vi en stigende efterspørgsel på indbygningshøjtalere. Både som gør-det-selv supplement til anden lyd og i større projekter, hvor man bygger nyt eller bygger om.

Hvis du er tidligt ude, så er det faktisk ret enkelt at få en diskret løsning, der lyder godt, og du kan endda ofte få projektet ind som en del af boligfinansieringen, når du bygger.

I gamle dage var indbygningshøjtalere ikke af samme kvalitet som rigtige hi-fi højtalere, og de var ofte komplicerede at montere. I dag har de store producenter fået øjene op for området, og der er et hav af gode modeller, som både lever op til traditionelle hi-fi højtalere lydmæssigt, og som er relativt prisvenlige og specialkonstruerede, så de er nemme at montere.

Hvad er en indbygningshøjtaler?

En indbygningshøjtaler er egentlig det samme som en almindelig højtaler, bare uden medfølgende kabinet. Den væg eller det loft, som indbygningshøjtaleren monteres i, erstatter ganske simpelt kabinettet.

I en traditionel tovejs højtaler er der en diskant til at varetage de høje toner (diskant) og en bas/mellemtone til de dybere toner. I en god indbygningshøjtaler er der stadig tale om et tovejs princip, dvs. der er stadig separate højtalerenheder til bas/mellemtone og diskant. Typisk er modellerne til loftmontering bygget sammen i en konstruktion, hvor diskantenheden sidder monteret inde foran bas/mellemtonen, som du kan se på illustrationen herunder.

Diskant og bas/mellemtone-enhederne fra en traditionel tovejs højtaler er flyttet ned i en sammenbygget konstruktion i indbygningshøjtaleren

Diskant og bas/mellemtone-enhederne fra en traditionel tovejs højtaler er flyttet ned i en sammenbygget konstruktion i indbygningshøjtaleren

Diskant og bas/mellemtone-enhederne fra en traditionel tovejs højtaler er flyttet ned i en sammenbygget konstruktion i indbygningshøjtaleren

De billigste indbygningshøjtalere, som du af og til hører i baggrunden i supermarkedet, er typisk ”fuldtone-enheder” uden kabinet bagved. Det betyder i praksis at én højtalerenhed varetager både bas/mellemtone og diskant. En løsning, der i mange situationer gør det vanskeligt at lave rigtig hi-fi lyd, og som heller ikke kan spille ret højt.

Udover at bas/mellemtone og diskant er bygget sammen, så ligner en indbygningshøjtaler til forveksling en normal højtalerenhed, sådan som den ser ud, hvis du piller den ud af et højtalerkabinet. Der er dog et par forskelle mere.  

Indbygningshøjtalerens chassis er specielt konstrueret til netop indbygning, og der sidder ofte påmonteret en ramme, som dels er med til at fastholde højtaleren under monteringen og samtidig indeholder et delefilter, der deler tonerne op til henholdsvis bas/mellemtone- og diskant-enhederne. Dette er også med til at gøre indbygningshøjtaleren meget enkel at tilslutte, for det betyder i praksis, at den bare skal tilsluttes med plus og minus til forstærkeren, helt på samme måde som en traditionel højtaler.

At bygge lyden ind i væg eller loft er altså ikke magi. Der skal laves et hul i den rigtige størrelse, højtaleren skal monteres, og kablet skal føres fra højtaleren og hen til forstærkeren (som kan gemmes i et teknikområde, hvis du vil). BINGO – så spiller det. Der er selvfølgelig nogle faldgruber, men der er heldigvis også masser af tips og tricks til forbedring. Alle kan finde ud af det, evt. med lidt hjælp fra HiFi Klubben eller en montør, der har prøvet det før.

Hvordan er lyden så?

Lad os bare være ærlige: Mange steder, hvor du oplever indbygningshøjtalere, er lyden rigtig dårlig. Det kan være i en butik, restaurant, et elektronik-supermarked eller et lignende sted, hvor man bare ikke har fået gjort det ordentligt. Du hører det omgående: Bassen er tynd, og det lyder lidt som en gammel clockradio, der ligger nede i en spand og spiller dårlig FM-radio. Så det er egentlig ikke så mærkeligt, at mange synes, indbygningslyd er ”tynd” eller udetaljeret. Det er faktisk pinligt for hele branchen, at der findes så mange ringe installationer derude.

Til gengæld er det en stor misforståelse, hvis man tror, at indbygningshøjtalere er dårlige generelt. I dag lyder de nemlig kanongodt, og de kan bruges til selv kritisk hi-fi lytning, når bare du vælger kvalitet og monterer dem rigtigt. Her i avisen kan du se en masse tips og tricks til, hvordan du forbedrer lyden radikalt i en indbygningsløsning. Og der er én ting der går igen og igen: manglende bas! Her er nogle af de fejl, der oftest begås:

  • - Utæt eller for løs montering i en perforeret overflade, eller manglende backbox (bagkabinet). Begge dele bevirker, at især bassen ”siver ud” alle andre steder end der, hvor den skal.
  • - For lille backbox/kabinet eller ”baffel”, uden hensyntagen til højtalerens fysiske egenskaber (de såkaldte Thiele/Small parametre). Dette bevirker igen især manglende bas.
  • - Dårlig kabelføring med enten for tynde højtalerkabler, for lange kabeltræk i forhold til kabeldiameteren eller forkert fase (der er byttet om på plus og minus i tilslutningen). Gæt selv resultatet: ingen bas!
  • - For få eller for små højtalere. Det er vigtigt at placere højtalere nok til at dække rummet rigtigt. Vælg hellere højtaleren et nummer større end et nummer for lille. Det syner af cirka det samme i loft eller væg, og det kan gøre en kæmpe forskel, om du bruger 6” eller 8” højtalere. Størrelsen af det samlede membranareal betyder noget, og derfor er det både vigtigt med størrelsen på den enkelte højtaler, og om du for eksempel monterer to eller fire højtalere i et loft. Flere højtalere giver – som du nok har gættet – bedre bas. Desuden gør det, at lyden fordeler sig langt bedre, så du ikke behøver at skrue så højt op for at kunne høre og mærke detaljerne.

Fordele ved indbygget lyd

Du kan læse mere på de kommende sider og blive godt rustet til at undgå de typiske fejl, når du bygger højtalere ind i væg eller loft. Og så tilbage til lydkvaliteten. Der er nemlig nogle relativt enkle grunde til, at en indbygningshøjtaler kan lyde rigtig godt:

  • Rummet hjælper dig, på fagsprog kaldet ”room gain”. Det er et kendt fænomen, at lyden forstærkes, når du placerer dine højtalere tæt på en væg. Det skyldes, at den energi højtaleren ellers ville sende i andre retninger, ensrettes mere hen imod dig. Der er simpelthen færre uønskede retninger, som luften kan flytte sig i.
  • Indbygning eliminerer refleksioner fra bagvæggen. Når en højtaler står frit på gulvet, vil især de dybe bastoner spille både bagud og fremad fra højtaleren. De lyde, der ryger bagud, rammer væggen bagved og reflekteres tilbage imod dig med en lille forsinkelse. Når den originale og den forsinkede lyd når dit øre, bliver resultatet et mudret lydbillede, hvor bas og nedre mellemtone kan lyde underligt. Det fænomen undgår du helt, når du bygger højtaleren ind i selve væggen. Dermed kommer der ingen direkte refleksioner fra den væg, og især bassen bliver mere direkte og kontant. Du får en mere dynamisk impulsrespons fra bassen, eller sagt på en anden måde: Bassen slår hårdere og mere præcist.
  • Forstærkningen fra rummet og den forbedrede impulsrespons i bassen bevirker, at indbygningshøjtaleren kræver meget mindre forstærkerkraft for at levere den samme lydstyrke. Det betyder, at du kan drive højtaleren med en mindre kraftig forstærker.

Der er helt sikkert mange flere positive ting at fremhæve end disse, men det er nogle af de mest kendte fordele, og måske en af årsagerne til, at man ofte anvender indbygning til store monitorhøjtalere i musikstudier.

Book et
gratis
møde om usynlig lyd

Vi vil gerne give dig den bedste og mest personlige rådgivning til dine lydplaner. Book en tid til en gratis og uforpligtende snak – så er du allerede godt på vej til et godt resultat. Du er også velkommen til at stille spørgsmål i en af vores butikker.

Hvad med ulemperne?

Er der så slet ingen ulemper? Selvfølgelig er der det. Vi ville ikke være HiFi Klubben, hvis vi bare stak dig en fed salgstale om alt det positive og glemte at fortælle om begrænsningerne. Men der er bare mange fordele med indbygningshøjtalere, og vi oplever, at alt for få overhovedet overvejer indbygning som en mulighed – og det er virkelig en skam.

Når det er sagt, så er der selvfølgelig et par ting på negativsiden:

  • Indbygningshøjtalere til væg er sværere at opgradere senere. De firkantede vægmodeller findes nemlig i et utal af størrelser. Indbygningshøjtalere til loft findes derimod typisk i 6” eller 8”, og der er det som regel relativt let at sætte en bedre model i det eksisterende hul.
  • Højtalerne er sværere at flytte, hvis du vil have en ny placering. Og det gælder både ved de små lydmæssige optimeringer, men mindst lige så meget, hvis du laver om på din indretning.
  • Typisk ender højtalerne med at være længere væk fra dig som lytter end traditionelle højtalere, og du kan ikke bare lige ”vinkle” dem, hvis du synes der er behov for det
  • Installationen er selvfølgelig mere kompliceret end med en normal højtaler, hvor det er utrolig nemt at få god lyd.

Til gengæld bliver det virkelig flot med indbygning, og du fortryder det ikke, når du hører dine højtalere spille – hvis det altså er gjort rigtigt!

Indbygningshøjtalere fås i mange kvalitets- og prisklasser.

Indbygningshøjtalere fås i mange kvalitets- og prisklasser.

Indbygningshøjtalere fås i mange kvalitets- og prisklasser.

Er indbygningsløsninger dyre?

Vi bliver ofte spurgt, om det er dyrt at få monteret indbygningshøjtalere. Svaret er, at det slet ikke behøver at være dyrt. Men hvis prisen skal holdes nede, skal løsningen helst tænkes ind, når du alligevel renoverer eller bygger nyt. På den måde kan håndværkerne trække kablerne, lave huller og montere backbox osv. som en del af byggeprocessen. Selve monteringen af højtaleren til sidst kan du selv klare, eller du kan få en hjælper fra HiFi Klubben til at fikse det. Det er faktisk ikke så svært.

Prisen på selve højtalerne behøver ikke være høj. En god indbygningshøjtaler starter på 1.200-1.500 kroner stykket. Du skal selvfølgelig også indregne for eksempel en streaming-forstærker, højtalerkabel og eventuel hjælp til installationen. Alt i alt starter prisen nok på omkring 10.000 kroner plus installation for ”usynlig lyd” med en tilhørende streaming-forstærker. Men det er alle pengene værd, når du skruer op og mærker bassen, imens du eksempelvis står og laver mad i dit køkken.

Indbygning kan skaleres i alle størrelser, løsninger og kvaliteter. Du kan få almindelige højtalere til køkkenet i god kvalitet fra 1.199 kroner stykket, men du kan også få ægte high-end modeller med kæmpestore basenheder og avanceret teknologi, til priser over 33.000 kr stykket, hvis du lever og ånder for god lyd.

Relaterede artikler