Gå til indhold

…og drikker Gammel Dansk

SCHYYYHH,
VI LYTTER

Hvert år mødes en flok venner for at lytte til musik i timevis – med strenge regler om ro og koncentration. Og med en del drikke-ritualer Målet er at finde årets bedste sange, men medlemmerne af lytteklubben får meget mere med hjem: Personlige historier, intense musikoplevelser og ny inspiration.

Der står Gammel Dansk og portvin klar. Samt en masse øl. Men inden de 10 mænd, der denne lørdag i januar har samlet sig i et københavnsk kollektiv, for alvor kaster sig over drikkevarerne, skal de skrive sedler. Hjemmefra har de nemlig tænkt over, hvilke fem sange de hver især vil præsentere for de andre som bud på 2018’s bedste sange. Sedlerne med titel og kunstnernavn skal klippes og foldes på samme måde, ellers kan man jo se, hvem sedlen kommer fra. Når de er klar, bliver de puttet i en hat – dette år er det værtens kærestes sommerhat – som sættes på det bord, de samler sig om.

De første par år var det grænseoverskridende at sidde og lytte koncentreret i et lokale med andre. Det gør man jo ikke normalt. Nu er det bare skønt.
Martin Fehr Therkildsen

Hvad der nu følger, er en musikmaraton med en stribe ritualer og regler.

”Vi må begynde midt på dagen, for det tager jo vildt lang tid at høre det hele. De første par år var det grænseoverskridende at sidde og lytte koncentreret i et lokale med andre. Det gør man jo ikke normalt. Nu er det bare skønt. Men stemningen er stadig sitrende, for vi lægger vores hjerte i det og sætter noget på spil,” fortæller Martin Fehr Therkildsen, værten for lytteklubben.

Idéen opstod i 2011 omkring beboerne i kollektivet. De delte passion for musik og fulgte især det toneangivende musikmedie Pitchfork, som hvert år lister årets bedste 100 sange. Bofællerne besluttede sig for at mødes og lytte hele listen igennem. Derfra udviklede det sig til, at de selv ville stemme sig frem til en liste. Metoden er: En seddel fiskes op af hatten. Personen, der har lagt netop denne sang i, fortæller om sangen. Så hører de den – i andægtig stilhed, med totalforbud mod toiletbesøg og bandlysning af telefoner.

”Den måde at lytte på gør noget med musikken. Du kommer automatisk til at give de andres nomineringer en større chance, end hvis du hører sangen i en DAB-radio, mens du laver mad. En af de andre havde eksempelvis nomineret Lana Del Reys ’Venice Bitch’ i år. Og selv om jeg havde hørt nummeret, var det slet ikke gået op for mig, hvor fedt det var, før jeg sad dér og lyttede,” siger Martin Fehr Therkildsen.

Når sangen slutter tæller de ned fra tre – og på ”nu” viser alle mellem nul og otte fingre. Det samlede antal fingre tælles sammen som point og noteres sirligt i et Excel-ark. Til sidst sidder de med en liste over de bedste sange. Ofte er det hiphop og pop, der skiller vandene i gruppen. I år blandt andet illustreret ved, at ’Shallow’ med Lady Gaga og Bradley Cooper fik et par af de såkaldte ”kartoffelhænder” – navngivet efter, hvordan en hånd ser ud, når der uddeles nul fingre.

”Det betyder helt sikkert noget for mig, hvordan mine bud bliver modtaget. Så at have den her klub gør, at jeg tvinger mig selv til at være opdateret på musik. Derfor bliver jeg heller ikke så bundet af den musik, jeg hørte som teenager.”

Fint og skrøbeligt

Mellem numrene er der gode muligheder for at skåle. Hvis to har samme sang med, tager alle et glasportvin. Hvis sangen er en af en dansker, tager alle en Gammel Dansk. Derfor drikker de både portvin og Gammel Dansk ved dette års møde, da Peter Sommers ’Sand kærlighedshistorie’ kommer op af hatten, og to medlemmer melder, at det er deres bud. Endelig er der en såkaldt fader-skål, som er en tår øl, hvis sangen fader til sidst.

Men aftenen er også præget af oprigtighed. For når medlemmerne skal forklare deres sangvalg, bliver det ofte knyttet til historier fra deres egne liv.

”Vi kommer til at tale om, hvad det er for et år, vi hver især har haft. Og vi tør godt udlevere os selv i det forum. Da min far døde for et par år siden, brugte jeg musik til at bearbejde det, og det påvirkede mine valg. En anden har måske haft nogle kærlighedskvaler, som fletter ind i musikken. En tredje er måske blevet far. Det er enormt fint og skrøbeligt. Andre gange handler det selvfølgelig bare om, at sangen er fed,” siger Martin Fehr Therkildsen.

Da min far døde for et par år siden, brugte jeg musik til at bearbejde det, og det påvirkede mine valg.
Martin Fehr Therkildsen

Bedre lyd gav løft

De første år lyttede de på, hvad Martin Fehr Therkildsen kalder en ”okay, men lidt crappy” højtaler. Sidste år rykkede nyt udstyr ind, med klare forbedringer til følge.

”Jeg fik et par ret store højtalere med en meget bredere lyd. Det løftede musikken en hel del. Oplevelsen blev omsluttende og nærmest fysisk. Og så betød det, at vi i løbet af vores session hørte detaljer, vi hidtil havde misset, fordi vi kun havde hørt sangen i små høretelefoner. Det kan være en korharmoni eller en guitarfigur,” fortæller han.

Lydniveauet lægger de sig fast på gennem de to første numre, og så holder de det aftenen ud.

Dette års session ender med, at de kan kåre ’Pain Killer’ med danske Iceage som vinder. Dermed skriver nummeret sig ind i medlemmernes personlige historie.

”At vi mødes og lytter på den måde knytter nogle meget konkrete minder til musikken. Ligesom når man har stået på en festival et bestemt år. Hører jeg senere et nummer, som har betydet noget til vores møder, kan jeg huske at sidde på en futon omgivet af mine venner og lytte til det. Samtidig er det hyggeligt for mig at tænke fremad: At vi om 30 år stadig tvinger os selv til at høre ny musik.”

Jeg fik et par ret store højtalere med en meget bredere lyd. Det løftede musikken en hel del. Oplevelsen blev omsluttende og nærmest fysisk.
Martin Fehr Therkildsen

Lytteklubbens top-5 fra 2018

  1. Iceage – Pain Killer
  2. Damien Jurado – The Last Great Washington State
  3. Peter Sommer – Sand kærlighedshistorie
  4. Pusha T – If You Know, You Know.
  5. Lana Del Rey – Venice Bitch