Gå til indhold

En hyldet artist med et stort hjerte

HIFI SCENEN TALKS
JONATHAN JOHANSSON

I slutningen af marts udgav Jonathan Johansson sit nye album ”Lebensraum”, men allerede ugen inden indbød han sine fans til lytteevent på Hi-Fi Scenen, hvor albummet blev afspillet i sin helhed på et Steinway Lyngdorf hi-fi-system, at af verdens bedste lydanlæg. Gæsterne kunne nyde samtlige detaljer og nuancer i Jonathans nye musik, som er et stort og spændende spring fra hans tidligere lydunivers. Dette blev til en helt unik musikoplevelse både hvad angår Jonathans lyd og anlægget, som musikken blev spillet på.

Gæsterne kunne nyde samtlige detaljer og nuancer i Jonathans nye musik, som er et stort og spændende spring fra hans tidligere lydunivers. Dette blev til en helt unik musikoplevelse både hvad angår Jonathans lyd og anlægget, som musikken blev spillet på.

Siden debuten i 2008 med singlen ”En hand i himlen” har kunstneren Jonathan Johansson været nomineret til den svenske Grammy flere gange, og hyldes af flere svenske musikkritikere. Den 25 marts udgav han albummet Lebensraumog ugen inden præsenterede han det på Hi-Fi Scenen i Stockholm.

”Lebensraum” indeholder fortællinger med et fælles tema: et Europa i forfald, som forsøger at lukke sine grænser; en ubehagelig baggrund til pladens ellers klassiske popsange med elementer af hiphop, R’n’B og funk.

Vi – min medkomponist og jeg, og producer Johan Eckeborn – forsøger at sige noget om Europa, bevægelsesfrihed og nyvakt fascisme. Et indlæg i den offentlige debat i form af popsange, forklarer Jonathan Johansson.

Fra Gud til psykisk sygdom

Jonathan Johansson har med sin musik sat et stort aftryk hos mange mennesker. Han har været nomineret til adskillige musikpriser, og hans musik –  som handler om alt fra Gud til psykisk sygdom – har rørt mange fans.

Nu er det tid til hans nye album, og med ”Lebensraum” vil Jonathan fortælle om et Europa som lukker sine grænser. Han vil fortælle om hvordan visse mennesker har alle privilegier mens andre ikke har nogen  overhovedet, og om hvordan fascismen breder sig. Lebensraum er et ord som Hitler ofte anvendte om den ”plads til at leve” han mente, at herskerfolket fortjente på bekostning af undermenneskerne.

Vi, der er født i Sverige, som svenske statsborgere, har vundet i Lotto. Vi fødes tilfældigvis ind i tryghed og frihed. Men hvilken ret har vi egentlig til Sverige? Verden tilhører alle, og mennesker burde kunne bo og arbejde hvor de selv vil. Det lyder sikkert naivt, men det vil jeg skide på. Vi har fascister i næsten alle europæiske parlamenter, og det ER ikke ok. Jeg vil gøre en form for modstand, men samtidig erkender jeg min tvivl og mine privilegier.

Sangen ”Ny/Snö” er allerede blevet udgivet som video, og fik en meget positiv modtagelse. Videoen viser en sorgløs tilværelse i den spanske ferieby Benidorm, og Jonathan synger om ”Ryan-Air til Shangri-La”. Det er håbet, at de øvrige sange får samme varme modtagelse, og for Jonathan er alle numrene en del af en helhed. Han har en vigtig historie at fortælle.

I forbindelse med lanceringen af albummet indledte Jonathan et samarbejde med Hi-Fi Scenen, og den 17. marts spillede han ”Lebensraum” for en samling musikelskere, og lyden var naturligvis af afgørende betydning, da sangene skulle præsenteres.

Jeg er ikke selv specielt kyndig udi alle de tekniske aspekter, men selvfølgleig er lyden vigtig for mig. Jeg sørger for, at arbejde sammen med folk som kan sådan noget. Min producer og den person jeg skriver mine sange sammen med, Johan Eckeborn, er ekstremt dygtig, og en perfektionist præcis som jeg selv. Produktionerne skal naturligvis være af højest mulige klasse, så vi bruger meget tid på at arbejde på det.