Gå til indhold

HIFI SCENEN
KAMASI WASHINGTON

Vi mødte den legendariske jazz-saxofonist og Kendrick Lamar-kollaboratør, Kamasi Washington, på Hi-Fi Scenen på ØYA Festival 2016 til en snak om lyd, hans seneste album, ’The Epic’, og indspilningsproces.

Jazz-saxofonist og Kendrick Lamar-kollaboratør, Kamasi Washington, landede med sit album, ’The Epic’, fra 2015, på en lang række internationale mediers ’best of 2015’-lister, blandt andet The Guardian, der skrev: ”…his work sometimes seems like it was beamed in from another dimension”. Kamasi Washington har udover egne udgivelser også spillet en stor rolle på exceptionelle udgivelser som Kendrick Lamars ’To Pimp A Butterfly’ samt arbejdet med navne som Flying Lotus og Thundercat.

Sidstnævnte er en af de mange kunstnere, der har arbejdet sammen med Kamasi Washington på ’The Epic’. Faktisk mødte Kamasi Washington og Thundercat hinanden på Washingtons tre-års fødselsdag:

Jeg fik et trommesæt til min 3-års fødselsdag og min far og Thundercats far havde et band sammen, så Thundercat kom med til festen. Der udfordrede vi hinanden på trommerne, og det endte i en slåskamp. Vi har været venner lige siden”, fortæller Washington, der har svært ved at huske, hvornår musikken blev en del af hans liv. For ham har den været der altid. Washingtons far er saxofonist og er en af dem, der kan tage æren for at bringe musikken ind i Kamasis liv. En af de første koncerter, Kamasi kan huske, var sammen med sin far, og frem til i dag spiller Kamasi og hans far sammen live på scenen, blandt andet til koncerten på ØYA Festival.

Også alle medvirkende fra ’The Epic’ er musikere, som Kamasi er vokset op med. Det er de musikere, han i sin barndom og teenageår, har udforsket musikken med, og for Washington var Los Angeles det perfekte sted at udforske de musikalske dimensioner:

”I Los Angeles har vi en slags ’melting pot’ filosofi, hvor alle musikerne spiller al slags musik med alle. Man kan tage til en jazz-session, og det kan være, der kun er gospel-musikere til stede. Eller man går i kirke, og der er hiphop-producere, der spiller der. Da jeg spillede med Snoop Dogg tilbage mellem 2001-2006 – hele hans band er et jazzband”, fortæller Washington.

Allerede som 13-årig begyndte Washington for alvor at udøve sin musikalske interesse:

”Da vi var yngre, var vi allestedsværende. Vi gik til alle koncerterne, vi kom på alle klubberne og vi kendte alle musikerne. Vi var sultne efter musik. Vi opsøgte musik og gik på opdagelse i den. Nogle gange havde vi ingen penge, så vi sneg os ind til koncerter. Jeg er ekspert i at snige mig ind til koncerter. Hvem end der har brug for hjælp – jeg kan hjælpe”, griner Washington og fortæller om en aften, hvor han og en ven på vej til koncert med Dennis Chambers gik i stå, fordi de ikke havde penge til benzin, men endte med at snige sig ind og bede Chambers om tyve dollars til benzin til turen hjem. ”Det fik vi!”, griner Washington.

Det var dog ikke sjov og ballade det hele. Washington gik også på musikskole, hvor han fik undervisning i skæve musikalske genrer fra fjerne himmelstrøg, som han ikke kunne gå ud i byen og høre. For ham har musikundervisningen i skolen været vigtig, selvom flere måske vil beskrive den altomfavnende jazz-ekspressionist som en rebel inden for den klassiske jazzmusik.

”Skole er vigtigt”, siger han. ”Man bliver nødt til at udforske andet, end hvad, der findes i ens baghave. For mig var skole et sted, hvor jeg lærte ting, jeg ellers ikke ville lære”, forklarer han.

For Washington handler musikken om at udforske og lære at udtrykke sig frit. For ham er der ingen grænser, når det kommer til musik:

”Jeg føler, at musik er et træ med forskellige grene, og vi danser omkring træet, og man behøver ikke at blive på en enkelt gren. Hvorfor må jeg ikke bevæge mig over på den gren? Jeg kan nå den”, siger han.

Den norske singer-songwriter Sondre Lerche interviewede Kamasi Washington til Hi-Fi Scenen på ØYA, hvor han blandt andet også fortalte om, hvad der sker efter en rigtig vellykket koncert.