Gå til indhold

Felix Gargerle, Kent Nagano og Göteborgs symfoniker

HIFI SCENEN TALKS
Felix Gargerle, Kent Nagano og Göteborgs symfoniker

Hi-Fi Scenen har denne gang snakket med den klassiske musikproducer Felix Gargerle, hornisten Lisa Ford og dirigenten Kent Nagano om den store produktion bag Richard Strauss’ ”En Alpesymfoni” med Göteborg Symfoniorkester.

”Klassisk musik er måske den mest krævende type musik at indspille, når det kommer til at skabe fantastiske lydoplevelser. Hvis du lytter til klassisk musik på et dårligt hi-fi anlæg, kan du i sandhed sige: »Bad sound kills good music« ” siger Martin Kjær Skou, Hi-Fi Klubben

Det er derfor Hi-Fi Scenen har sat sig for at undersøge lyden og produktionen bag klassisk musik. Den første Hi-Fi Scenen Talks-event blev afholdt i Göteborg med den klassiske musikproducer Felix Gargerle, hornisten Lisa Ford, dirigenten Kent Nagano og Göteborg Symfoniorkester. Her dykkede vi ned i detaljerne bag indspilningen og produktionen af deres seneste samarbejde.

”En Alpesymfoni” er et klassisk mesterværk fra 1915 af den berømte, tyske komponist Richard Strauss (1864-1949). Lige netop denne indspilning af Göteborgs 109 mand store orkester – der i øvrigt er Sveriges nationalorkester – blev dirigeret af den fornemme, amerikanske dirigent Kent Nagano i Göteborgs imponerende koncertsal. Produceren bag indspilningen var den anerkendte, tyske producer Felix Gargerle.

En produktion starter med en idé om hvordan vi ønsker musikken skal være. Kent Nagano har en virkeligt detaljeret idé om hvordan musikken skal lyde og hvordan den skal laves. Og mit arbejde er så at skabe denne akustiske lytteatmosfære for lytteren på vedkommendes stereoanlæg derhjemme.
Felix Gargerle

Den underlæggende historie i ”En Alpesymfoni” drejer sig om den oplevelse det er, at bestige et bjerg i alperne og strækker sig fra lige før daggry til den følgende nat. Det er derfor både en historie om en smuk udsigt over de blomstrende enge, om faretruende øjeblikke på gletsjeren og om det voldstomme stormvejr, der rammer bjerget – alt sammen fortalt udelukkende ved brug af musikernes instrumenter. Det gør produktionen til noget af en udfordring, da hvert instrument, tone og balance i lyden skal fortælle sin del af historien.

Det mest specielle ved denne indspilning er, at vi har prøvet at skabe noget nyt inden i selve symfonien. Så det lytteren gerne skulle opleve er en meget speciel tilgang til stykket, dets musik og lyden af alle instrumenterne i et tredimensionelt stereobillede. Jeg har forsøgt at skabe en meget dyb og farverig tone.
Felix Gargerle

Der bliver ikke gået på kompromis når det kommer til lyden. Det er også derfor Felix Gargerle insisterer på at holde produktionen i den højst mulige kvalitet – også når det kommer til det færdige produkt. Indspilningen bliver frigivet i et højopløst digitalt format (BluRay Pure Audio og High-Res download) og på vinyl.

Vi benytter al tilgængelig teknologi for at få indspilningen til at lyde som vi ønsker den skal lyde. Som klassiske musikproducere har vi lært af brugen af teknologi i popmusik, men de kunne lære meget af den lytteoplevelse fans af klassisk musik har. Popmusik i dag er så komprimeret og af så ringe lydkvalitet, og det er en skam.
Felix Gargele