Gå til indhold

At arbejde med lyden er som at farvelægge et gammelt sort/hvid-foto.

HIFI SCENEN TALKS
ENSLAVED

Det er 24 år siden, guitarist Ivar Bjørnson og bassist og vokalist Grutle Kjellson startede Enslaved. I disse dage er det progressive metalband klar med sit 13. album In Times. Udover Bjørnson og Kjellson består Enslaved af Arve ”Ice Dale” Isdal på guitar, Cato Bekkevold på trommer og Herbrand Larsen på Keyboard og baggrundsvokal.
Med In Times tager vi det særprægede med videre og tager nye genrer op. Albummet er blevet tætpakket, catchy og med mange lag, fortæller guitarist Ivar Bjørnson på telefon fra Bergen.

- Vi ønsker, at folk får en god musikalsk oplevelse, og at publikum får følelsen af, at de sidder tilbage med lidt mere, end før de hørte albummet.

Enslaved har længe været kendt for at eksperimentere og integrere andre genrer som prog rock, og dette videreføres også på In Times.

- Nogle fælder er der dog, og det er særlig eksperimenteringen med nye genrer, som kan blive lidt meget. Vi leger med alle genrer, men er bevidste omkring den musikalske arv. Vi integrerer metal-grundlaget med de andre genrer, men alt må spille sammen, således at det bliver aggressivt og dynamisk.

En parlamentarisk proces

Ivar fortæller, at arbejdet med albummet kan minde lidt om en parlamentarisk proces. Som sangskriver sidder han hjemme hos sig selv og arbejder med sangmaterialet og strukturerer arbejdet. Når alle i bandet har fået en fælles forståelse for materialet, går bandet i øvelokalet. Selve albumindspilningen foregår live i studiet.

Vi vil have elasticitet i materialet og undgå, at alt kører på rutinen. Det er noget med at se hinanden i øjnene og fornemme den høje puls, inden vi skal indspille nye arrangementer, siger Ivar.

Albummet er produceret af bandmedlemmerne Ivar Bjørnson, Grutle Kjellson og Herbrand Larsen med den anerkendte Iver Sandøy som medproducer. Mixet er lavet af Jens Bogren ved Fascination Street Studios i Örebro, Sverige.

- Hovedformålet er at genskabe sounden og få det til at lyde bedre. Vi arbejder vældig meget med lyden og gør os selvsagt mange tanker forinden, om hvordan vi skal få det til at lyde, og hvordan vi skal give lyden dybde. Det er næsten, som om vi har et gammelt sort/hvid-foto, som vi farvelægger, forklarer han.

Optimal før-lyttesession

Den 26. februar blev Enslaveds 13. studiealbum, In Times, spillet med højt volumen og i sin helhed på et Steinway Lyngdorf-anlæg på Garage i Bergen.

Det var vældig fedt at samarbejde med Hi-Fi Scenen. Mens studie-højttalere afslører alt, bringer hi-fi det bedste frem i produktionen. Det er både spændende og optimalt at lave før-lyttesession i dette format.