Gå til indhold

Sådan kommer du i gang

Stemmestyring
Siri, Google Assistant og Alexa

Med stemmestyring kan du styre musikken i hele dit hjem og bruge massevis af tjenester uden at skulle smide alt, hvad du har i hænderne. Mange nyere højtalere og anlæg er allerede klar til stemmestyring via indbyggede mikrofoner, din smartphone eller en separat smarthøjtaler. Her fortæller vi dig, hvordan du kommer godt i gang.

I de senere år er stemmestyring gået fra at være en smart funktion, der hjælper med Google-søgninger på telefonen til at være en nem måde at betjene alt elektronik i hjemmet på. Nu kan du for eksempel styre dit anlæg, dit multirumssystem, dit TV og dine favorit streamingtjenester med stemmen. Og hvis du drømmer om det ultimative ’smart home’, kan du endda tilføje kaffemaskine, lys, raditorer og robotstøvsuger til systemet.

Inden du går ud og køber hele pakken, er det en god idé at overveje om den digitale ’assistent’, der tager imod dine spørgsmål og kommandoer, skal hedde Google Assistant, Amazon Alexa eller Apple Siri. Vær også opmærksom på at ikke alle anlæg og højtalere, der virker med stemmestyring, er skabt lige.

Sådan sammensætter du dit system

Et produkt kan understøtte stemmestyring på flere forskellige måder. Vi skelner mellem fire kategorier: 

Stemmestyring (indbygget)

For at kunne betjene alt elektronik med stemmestyring, skal du have mindst én enhed, der har både stemmestyring, mikrofon og højtaler indbygget. Du kan altid bruge en smartphone, men hvis dit system skal være nemt at bruge, så anbefaler vi en højtaler med indbygget stemmestyring (smarthøjtaler), som altid står klar, der hvor du oftest befinder dig. 

Stemmestyring (kræver smarthøjtaler)

Mange højtalere og anlæg virker ikke på egen hånd med stemmestyring, men kan i stedet styres igennem en smartphone eller smarthøjtaler. 

Forberedt til stemmestyring (indbygget)

Nogle produkter er forberedt til stemmestyring, men venter på en softwareopdatering fra producenter, der vil gøre det muligt at bruge dem som smarthøjtalere. Denons nyere generationer af receivere, BluesoundHEOS multirumssystemer og andre produkter venter for eksempel på en softwareopdatering, der gør det muligt at betjene dem med både Google Assistant, Alexa og Siri i Skandinavien. Opdateringerne kræver specialprogrammering fra producenterne for hvert stemmestyringssystem og sprog. Derfor kan det tage tid, før vi ser disse opdateringer på dansk. (norsk/svensk/hollandsk). 

Forberedt til stemmestyring (kræver smarthøjtaler)

Da stemmestyring bliver mere og mere populært, vil mange producenter fremover gøre det muligt at betjene deres eksisterende produkter via en smartphone eller smarthøjtaler. Her vil du altså i fremtiden kunne bruge produktet med enten din smartphone eller en smarthøjtaler.

De tre førende assistenter

Et produkt med stemmestyring kan understøtte en eller flere assistenter. Siri, Google Assistant og Alexa er lige nu de førende med hver deres fordele og ulemper.

Google Assistant er den førende assistent i Skandinavien og trækker på Googles enorme søgemaskine og de intelligente teknologier bag. Den er suveræn til at forstå løst formulerede kommandoer og til at holde en rød tråd i samtaler. Helt unikt kan den genkende dig ud fra din stemme, så du kan sige ”spil musik fra min playlist...” uden at præcisere hvem du er, selvom hele familien bruger assistenten regelmæssigt. Google Assistant understøtter dansk.

Amazon var tidligt på markedet med smarthøjtalere i USA. Derfor har Amazon Alexa samlet sig et enormt katalog af apps (skills), der giver assistenten mere funktionalitet og understøttlese af produkter fra mange mærker. Her kan du alt fra at bestille mad online, til at få yoga instruktioner, finde nye opskrifter og få sparring inden jobsamtalen. Amazon Alexa er den eneste af assistenterne, der stadig ikke understøtter dansk, men hvis du er villig til at tale engelsk, er dens muligheder næsten uendelige.

Siri er det oplagte valg, hvis du har iPhone eller andre Apple-produkter. Den er nem at bruge og passer ind i Apple-økosystemet. Siri understøtter dansk.